Biografi

Hej!

Välkommen till den här sidan! Här ska jag försöka berätta mer om mig och hur det började en gång, där borta i min hemstad Säffle. 

 

1965.jpg

Född på Säffle BB 6 september 1964. Här är jag blott 6 månader.

Fotot är taget av Wikner i hans ateljé 1965.

 

Jag kan ju börja med min stolta mamma som tycker om att berätta hur jag, blott 3 år gammal, stod på farmors bord och sjöng Blinka Lilla Stjärna där för resten av familjen. Som det låter på mamma så var det ett lyckat framträdande. En inte helt unik början..

skanna0090.jpg

 Och sedan..

Som dom allra flesta andra blivande artister spelade jag sketcher på roliga timmen. Jag minns Björn, min lärare i mellanstadiet som alltid skrattade så gott och uppmuntrande åt mina improviserade föreställningar, och jag sjöng i kör - vi hade en mycket populär, väl anlitad, kör på vår skola - Tingvallakören, uppkallad efter skolan - Tingvallaskolan -  med en körledare som tog oss och musiken på stort allvar - Svante. Jag sjöng då som oftast med all min kraft och det var inte alltid bara dåligt. Vi fick bl a sjunga en kanon i kören vars text var allsvenskans lag i Hockey. Jag tillhörde dom som sjöng Färjestad (om och om igen) och vår lilla kanonstämma dominerade stycket så till den grad att Färjestad brukade spela upp vårt kanonstycke innan match på hemmaplan!

Mamma satte en fiol i händerna på mig när jag var gammal nog för kommunal musikskola, eftersom "morfar spelade fiol när han levde". Tyvärr har jag aldrig träffat honom och inte min mormor heller. Båda gick bort långt innan jag ens var påtänkt.

Mitt intresse för fiolen växte med tiden, kan man säga. Från början ville jag spela tvärflöjt. Pappa hade en musikaffär (och egen orkester: Stig - Arnes) så han tog en med sig hem så jag fick pröva, men jag fick inget vidare ljud i tvärflöjten och gav upp ganska omgående. Ju bättre jag blev på fiolen desto roligare tyckte jag att det var! (Och det gick bra, ända tills den dag jag ställde mig i ett handbollsmål för Säffle HK.) Pappa spelar dragspel. Men det smittade aldrig av sig. Och vad jag minns så spelade vi aldrig ihop. Men vi har jobbat ihop. Fast jag har aldrig sjungit med pappas dansband, för från början var det jazz och musikal som gällde för mig.

 

gaget.jpgforsta-tv-framtradandet.jpg

Kolla in mitt första tv-gage! För medverkan i Solsta Café 22 mars 1982. På bilden sitter jag i tv-soffan och samtalar med Einar Bergh och Bengt Alsterlind (längst till höger) om Säffle-Operan där Einar var konstnärlig ledare och jag gjorde små roller i operetter som "Vita Hästen, Sköna Helena, Wienerblod och Thore Skogmans musiprett Kriga För Kärleken" för att nämna något. Kriga För Kärleken var en musikal-operett (eller musiprett som Skogman kallade det) om 91:an och 87:an och deras kamp om Elviras gunst. Jag spelade Fänrik Selma Fredrika Bremer.